رگ های قرمز روی ران پا که با نام های ورید های عنکبوتی یا شکسته نیز شناخته می شوند از دسته علائم جسمانی هستند که تا قبل از پدیدار شدن، افراد ابتلا به آن ها را تصور نمی کنند. این ورید ها معمولا بر روی پا ها بروز داده و تا 88 درصد زنان و 79 درصد مردان را تحت تاثیر قرار می دهند. در این مطلب عوامل، درمان ها و هر گونه مشکل زمینه ای درباره رگ های قرمز روی ران پا (ورید های عنکبوتی) بیان می شود.
رگ های عنکبوتی پا چیست؟
رگهای عنکبوتی به رگهای ریز قرمز، آبی یا بنفش نخ مانند گفته میشود که در نزدیکی سطح پوست قرار داشته و ظاهری شبیه به تار عنکبوت دارند. این رگهای گشاد شده و قابل رؤیت از زیر پوست، به دلیل فشار آمدن به عروق ایجاد شده و ممکن است در هر نقطهای از بدن از جمله صورت ایجاد شوند.
رگ های قرمز روی ران پا در اندازه های بسیار کوچک قرمز بوده و همگام با بزرگ شدن به بنفش تا سبز تغییر رنگ می دهند. برخلاف تصور عموم، این عارضه می تواند در هر سنی بروز دهد. ورید های عنکبوتی همچون اغلب بیماری های پزشکی در افراد مسن رواج بیشتری داشته اما افراد جوان نیز در صورت داشتن زمینه وراثتی به آن ها ابتلا می یابند.
بسیاری از افراد وریدهای برجسته روی صورت خود دارند که در برخی به صورت رگ های عنکبوتی قرمز و برخی به صورت رگ های آبی برآمده ظاهر می شوند. آن ها لزوماً خطرناک نیستند و قابل درمان هستند. ولی بیشتر در نقاطی چون رانها، ساق پا، مچ پا و یا باسن دیده میشوند.
تاثیر سبک زندگی در بروز رگ های قرمز روی پا
رگ های قرمز روی ران پا ناشی از آسیب بستر های مویرگی بوده و عادات افراد در سبک زندگی می توانند در آن نقش داشته باشند. از جمله این عادت ها می توان به انداختن پا ها بر روی یکدیگر و پوشیدن لباس ها یا کفش های تنگ اشاره کرد. البته، پزشکان اعتقاد دارند که در صورت آسیب بستر های مویرگی، احتمال بروز کبودی گسترده نسبت به ورید های عنکبوتی بیشتر است.
اقداماتی جهت کاهش عوارض ناشی از ورید های واریسی و نارسایی مزمن وریدی وجود دارد. بی تحرکی و داشتن اضافه وزن با افزایش تحلیل روی یا بروز عوارض ناشی از ورید های واریسی ارتباط دارد. باید به یاد داشت که 89 درصد زنان مبتلا به ورید های عنکبوتی به ورید های واریسی نیز دچار هستند.
دلیل پیدایش رگ های قرمز روی ران پا چیست؟
بزرگ ترین عامل ابتلا به رگ های قرمز روی ران پا زمینه وراثتی است که از والدین به فرزندان می رسد. هر چه زمینه خانوادگی قوی تر باشد، آشنایان بیشتری به این ورید ها دچار بوده و احتمال ابتلای فرد نیز بیشتر می شود. در موارد نادر، آسیب مخصوصا در موارد زیر می تواند عاملی برای ابتلا به ورید های عنکبوتی باشد:
- شکستگی پوست
- از بین رفتن چربی پوست
- بروز جای زخم شدید ناشی از جراحی
چه افرادی به رگ های عنکبوتی دچار می شوند؟
مردان و زنان با هر سنی به ورید های عنکبوتی دچار می شوند. بسیاری از افراد در نهایت به مشکلات عروقی دچار می شوند. این مشکلات معمولا وراثتی بوده و در صورت ابتلای والدین یا والدین آن ها امکان بروز آن ها در فرد نیز بیشتر می شود. بارداری یا داشتن شغل و سبک زندگی نیازمند به ایستادن برای مدت های طولانی می تواند احتمال ابتلا به این ورید ها را بیشتر کرده و وضعیت آن ها را تشدید کند.
درمان رگ های عنکبوتی
با چندین جلسه ملاقات سریع، موثر و سرپایی می توان علت زمینه ای رگ های قرمز روی ران پا را درمان کرد. برخی از بیماران با هدف بهبود ظاهر پوست و برخی دیگر با هدف تسکین درد به دنبال درمان این مشکلات هستند. خبر خوب این است که ورید های عنکبوتی و عوامل زمینه ای آن ها نسبتا قابل درمان بوده و روش های درمانی علاوه بر رفع علائم، عامل آن را نیز درمان می کنند.
یکی از مهم ترین عوارض عدم درمان واریس این است که می تواند منجر به لخته ورید عمقی یا ترومبوز ورید عمقی شود. ترومبوز ورید عمقی خطرناک است و به درمان فوری نیاز دارد.
درمان فوری رگهای عنکبوتی با میکرواسکلروتراپی
دو روش کلی برای درمان ورید های عنکبوتی وجود دارد که هر دوی آن ها سریع، کم تهاجم و بدون نیاز به بستری هستند. در این روش های درمانی ورید های دارای دریچه های ناسالم بسته می شوند. ورید ها پس از بسته شدن جذب بدن شده و جریان خون به ورید های سالم هدایت می شود.
درمان واریس پا و رگ های واریسی با روش های مختلفی از جمله اسکلروتراپی با هدایت اولتراسوند و لیزر درون رگی EVLA توسط جراح عروق انجام می شود.
تشخیص رگ های قرمز روی پوست
89 درصد زنانی که تصور می کنند تنها به ورید های عنکبوتی ابتلا دارند، دچار ورید های واریسی هستند که این ورید ها را تغذیه می کند. همچنین، 40 درصد دیگر دارای ورید های واریسی پنهانی هستند که ممکن است سبب بروز مشکلات دیگر در آینده شوند.
این گفته ها بدان معناست که درمان رگ های قرمز روی ران پا به تنهایی در 11 درصد زنان معقول بوده و در دیگر افراد باید مشکل زمینه ای مشخص شود. پزشک متخصص واریس جهت ارزیابی ورید های عنکبوتی و بررسی عوامل احتمالی آن ها انجام آزمایش سونوگرافی را پیشنهاد می دهند.
مراقبت های بعد از لیزر واریس پا
علل بیرون زدگی رگ روی پا
متاسفانه، چندین عامل می توانند سبب برجستگی ورید ها و رگ های قرمز روی ران پا می شوند:
1- افزایش سن
همگام با افزایش سن، پوست نازک تر و ورید ها ضعیف تر می شوند. در این وضعیت، خون در ورید ها تجمع یافته و آن ها را برجسته تر می کند. این دو عامل به صورت همزمان سبب بزرگ تر و برجسته شدن ورید ها می شوند.
2- وزن بدن
در صورت کمبود وزن یا اندک بودن چربی بدن، ورید ها به سطح پوست نزدیک تر و نمایان تر می شوند. از طرف دیگر، اضافه وزن فشار وارد شده بر پا ها را بیشتر و بازگشت خون از پا ها به سمت قلب را دشوار می کند. در نتیجه، خون تجمع یافته می تواند ورید ها را گشاد کرده و رنگ آن ها را تیره تر کند. تاثیر افزایش وزن در ایجاد وریدهای واریسی را نادیده نگیرید.
3- بیماری وریدی
بیماری وریدی حتی بدون افزایش سن می تواند سبب بروز ورید های واریسی شده و این ورید ها را نسبت به ورید های سالم نمایان تر کند. ورید های واریسی مخصوصا در نواحی پا هنگامی نمایان می شوند که دریچه های آن ها عملکرد مناسبی نداشته باشند. همچنین، امکان دارد افراد به علائمی همچون تورم، گرفتگی، درد، خارش و سنگینی در پای خود دچار شوند. امروزه تا 35 درصد از جمعیت آمریکا به ورید های واریسی ابتلا دارند.
ورید ها و دریچه ها
ورید ها عروق خونی هستند که خون را از دیگر بخش های بدن به قلب باز می گردانند. ورید ها دارای مجموعه ای از دریچه ها هستند که در حالت طبیعی به آسانی باز و بسته شده و با نیروی جاذبه مقابله می کنند. گاهی اوقات، این دریچه ها عملکرد مناسبی نداشته، جریان خون از بازگشتن به سمت قلب ناتوان شده و خون در پا ها تجمع می کند.
اختلال عملکرد دریچه های وریدی با نام نارسایی وریدی شناخته می شود. مطالعات بیان دارند که ورید های واریسی می توانند علامت ابتلا به نارسایی وریدی باشند. دیگر علائم این بیماری شامل تورم مزمن پا، سنگینی پا، درد لگن و تشدید تورم در طول روز است.
علائم برجستگی رگ های عنکبوتی
برجستگی ورید ها یا همان رگ های قرمز روی ران پا می تواند با علائم دیگری نیز همراه باشد که نوع آن ها به بیماری، اختلال یا شرایط زمینه ای بدن فرد بستگی دارد. علائمی که به طور متداول ورید ها را تحت تاثیر قرار می دهند می توانند دیگر دستگاه های بدن را نیز درگیر کنند.
از جمله دیگر علائم شروع واریس پا که به همراه برجستگی ورید ها در پا ها پدیدار می شوند شامل موارد زیر هستند:
- دردی که پس از نشستن یا ایستادن به مدت طولانی بدتر می شود
- تیرگی پوست
- احساس سنگینی در پا ها
- بروز راش پوستی مبتلا به خارش یا التهاب
- تورم
- گرفتگی یا ضربان دار بودن نواحی مختلف پا
برجستگی ورید ها می توانند همراه با علائم زیر در دیگر دستگاه های بدن بروز دهند:
✅ علائم دیابت همچون آسیب به عروق خونی، زخم های پوستی نزدیک به مچ پا و التیام آهسته زخم ها
✅ علائم چاقی همچون افزایش وزن و بی تحرکی
✅ علائم واریس در بارداری همچون افزایش وزن، حجم خون و فشار در شکم
✅ علائم ترومبوفلبیت همچون التهاب، درد، قرمزی یا گرمی پوست در نواحی مبتلا
در صورت بروز علائم زیر به همراه برجستگی ورید ها باید فورا با متخصص عروق تماس بگیرید
- خونریزی یا آسیب به ورید ها
- احساس کشیدگی یا درد در پا ها
- قرمزی، گرمی یا تورم پا ها
- سفت شدن و تغییر رنگ یافت پوست عضله پشت ساق یا مچ پا
- بروز زخم های پوستی بر روی پا یا مچ آن
دکتر آرش توفیق
فوق تخصص عروق و درمان واریس پا