علت درد پای چپ در زنان

علت درد پای چپ در زنان می تواند ناشی از سندروم مِی ترنر (MTS)، که گاهاً به آن سندروم فشردگی رگ ایلیاک هم گفته می شود، باشد و بیشتر زنان 20 تا 45 ساله را تحت تأثیر قرار می دهد. زنان مبتلا به MTS، گرفتگی رگ ایلیاک چپ را خواهند داشت که منجر به کاهش میزان تخلیه پای چپ می شود. این مسئله در صورت عدم درمان، ممکن است باعث تشکیل ترومبوز عمیق رگی شود (لخته خون). 

ترومبوز عمیق رگ (DVT) می تواند جریان خون را محدود کند که باعث درد، ورم و گاهی اوقات رگ های واریس در پای چپ می شود. MTS در پای چپ ظاهر می شود، البته در بعضی موارد علائم سمت راست نیز مشاهده شده اند.

علائم سندروم فشردگی رگ

علائم متداول این سندروم علاوه بر درد پای چپ شامل موراد زیر است: 

  • درد کلی لگن
  • ورم پا همراه با درد 
  • رگ های واریس (معمولاً روی پای چپ) 

این بیماری پس از بی تحرکی طولانی مدت یا بارداری رایج است. افراد مبتلا ممکن است علائم سندروم پس از ترومبوز را نیز داشته باشند، مانند: تغییر رنگ پوست، واریس، درد پای مزمن، فلبیت و زخم های پوستی مکرر. در بیمارانی که رگ به میزان کمی تنگ می شود، معمولاً علائم مشاهده نمی شود. با پیشرفت MTS، علائم زیر متداول اند:

سندروم می ترنر هنگامی رخ می دهد که رگ ایلیاک راست، رگ ایلیاک چپ را تحت فشار قرار می دهد و باعث محدود کردن خروجی خون از اندام های پایین می شود. MTS بیشتر در زنانی اتفاق می افتد که باردار بوده اند و به ندرت در زنانی که زایمان نکرده اند، رخ می دهد. مردان نیز، البته با احتمال کمتری، می توانند به این بیماری مبتلا شوند.

درمان درد پای چپ در زنان

درمان درد پای چپ در زنان ​

سندروم می ترنر در صورت عدم معالجه ممکن است در 3 سطح پیشرفت کند. درمان بسته به شدت و سطح این بیماری متفاوت است:

سطح 1⇐ گرفتگی رگ ایلیاک:

سطح 1 MTS زمانی است که گرفتگی رگ شناسایی شده است، گرچه بیمار ممکن است بدون علائم یا تنها دارای علائم خفیف باشد. در صورتی که علائم شدت نداشته باشند، پزشک معالج می تواند جوراب فشاری یا جوراب پشتیبان تجویز کند. جوراب های پشتیبان روی قسمت پایینی پا فشار ایجاد می کنند که باعث حفظ جریان خون، همراه با کاهش ورم و سایر علائم مرتبط می شوند.

سطح 2⇐ تشکیل خار سیاهرگی:

MTS می تواند در حالی به سطح 2، تشکیل خار وریدی، پیشرفت کند که بیمار همچنان بدون علائم باشد. با افزایش احتمال DVT، افزایش جریان خون در رگ ایلیاک چپ فوریت بیشتری می یابد. معالجه در این سطح ممکن است عمل های جراحی باز را شامل شود، مانند عمل بای پس، آنژیوپلاستی، استنت گذاری یا تغییر موقعیت رگ ایلیاک راست.

سطح 3⇐ ترومبوز عمیق رگ (DVT) یا تشکیل لخته در خون:

در صورت پیشرفت سندروم می ترنر به سطح 3، DVT، بیمار نیازمند معالجه تهاجمی می شود. علاوه بر عمل های جراحی ذکر شده، پزشک مربوطه می تواند یک یا چند مورد زیر را نیز تجویز کند:

  • رقیق کننده خون
  • از بین برنده لخته
  • فیلتر ونا کاوا

در صورت عدم معالجه، DVT می تواند باعث حرکت لخته خون در جریان خون و گیر کردن آن شود، سرانجام با قطع کردن منبع خون شش ها، سبب تشکیل آمبولی ریه گردد. در این سطح، بیمار ممکن است درد قفسه سینه، سرفه خونی، ضربان تند قلب و مشکلات تنفسی داشته باشد. از آنجا که DVT کشنده است، بسیار مهم است که بیمار فوراً به پزشک مراجعه کند.

درمان MTS بستگی به وضعیت بیماری دارد. در مرکز بیماری های عروقی، در تلاشیم که بی خطر ترین روش های درمانی را به کار ببریم که تسکین طولانی مدتی دارند. بیشتر روش های درمانی کم تهاجم اند و بدون بستری بیمار انجام می شوند. زنان زیادی که به سندروم می ترنر مبتلا می شوند، برای قرار دادن استنت درون رگ ایلیاکی تحت فشار، عمل جراحی کم تهاجمی قرار می گیرند. 

پزشک مربوطه، با استفاده از ترکیبی از سونوگرافی درون رگی و ونوگرافی، بخش های بیمار رگ و شدت آن را به طور دقیق مشخص می کند. بسته به طول و شدت مجرای مسدود شده، می توان برای بازگشت جریان خون از بالن و استنت استفاده کرد.

تشخیص سندروم فشردگی رگ ایلیاک

بیماران معمولاً پس از تجربه چند ماهه تا چند ساله علائم، برای تشخیص سندروم می ترنر به مراکز عروقی مراجعه می کنند. بسیاری اوقات، پزشک شخصی عمومی یا پزشک بانوان بیمار، ایشان را معرفی می کند. در صورت عدم معالجه، MTS ممکن است پیشرفت کند و به ترومبوز عمیق رگ (لخته خون) تبدیل شود. ما در شیوه کار بدون بستری، انواعی از تست های غیر تهاجمی و کم تهاجمی را به کار می گیریم؛ مانند:

  • سونوگرافی لگن
  • سی تی ونوگرام
  • سونوگرافی درون عروقی (IVUS) با ونوگرافی

جلوگیری از ابتلا سندروم می ترنر

در حالی که می توان برای کاهش خطر MTS اقداماتی انجام داد، رهایی کامل از آن ممکن نیست. برخی از راه های کاهش خطر این بیماری شامل موارد زیر است:

در پایان

با توجه به اینکه MTS یک بیماری تصاعدی است، تشخیص زود هنگام و معالجه برای نتایج طولانی مدت بهتر، ضروری اند. این مقاله نگاهی کلی به بیماری MTS است. با این وجود، نباید جایگزین مراجعه به پزشک شود. 

دکتر آرش توفیق جراح عروق 

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سمیه سه شنبه ۲۵ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 257 مشاهده پرسش
    باسلام خانمی۳۶ساله که حدود یک ماه است که پشت زانو سمت چپ دارای حالت خون مردگی و جمع شدن رگ های آبی با درد گاهی هم درپاه راست واطراف بدن کبودی مشاهده میشود از دکتر محترم خواهشمندم نام بیماری وعلت آن وداروی آن راتقاضا دارم ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق سه شنبه ۲۵ آبان ۰( 3 سال پیش)
      احتمالا واریس است مراجعه فرملیید
  • تصویر کاربر خانم سه شنبه ۱۱ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 261 مشاهده پرسش
    باسلام مادرم 68 سال دارن و پای چپ و راستش واریس داره پوکی استخوان هم دارن دارو مصرف میکنن پای چپش گرفتگی و درد پشت ساق پا داشته و هنگام شب و موقع خواب خیلی بیشتر میشه مجبورن از ژل ضد درد استفاده کنن طوریه که پای چپش موقع راه رفتن به سختی حرکت داره لطف راهنمایی بفر مایید
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق سه شنبه ۱۱ آبان ۰( 3 سال پیش)
      اگر واریس دارن باید درمان بشود
  • تصویر کاربر نسرین دوشنبه ۳ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    سلام
    پای چپم از دریچه کشاله ران مشکل داره وواریس دارم ومیخوام لیزر کنم هزینه رو میشه لطف کنید
    ومن بیمه تامین اجتماعی واتیه سازان باز نشستیگی دارم و53سال دارم
    ممنون میشم بفرمائید کجا باید بیام؟
    ممنون میشم لطف کنید وجواب من رو تو واتساپ بدید
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق دوشنبه ۳ آبان ۰( 3 سال پیش)
      بیمه قبول نمیکنیم و در مطب انجام می دهیم
  • تصویر کاربر حدیثه سه شنبه ۴ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 246 مشاهده پرسش
    سلام مامان درد پا داشت الان یک سال میشه شدیدتر شده تمام دکترا بردیم .ران پای سمت راستش ولگنش خیلی دردمیکنه .تمام ستی وعکس انجام دادیم .داره دارو مصرف میکنه .یک وقتهای موقع خواب تمام بدنش بی حس میشن .خواب میره بدنش .آقای دکتر محبت کنین جواب منو بدین .مامانم خیلی درد میکشه
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق دوشنبه ۳ آبان ۰( 3 سال پیش)
      احتراما باید به ارتوپد مراجعه فرمایید
    2. تصویر کاربر حدیثه دوشنبه ۳ آبان ۰( 3 سال پیش)
      مراجعه کرده است .دارو مصرف میکنه بهتر نشد.زنگ زدم با منشی شماصحبت کردم .چرا دعوا دارن .با لحن بد صحبت میکنن .میدونم مربوط به شما نیست راهنمای میخواستم .ممنونم خیلی برخوردش بد بود
    3. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق سه شنبه ۴ آبان ۰( 3 سال پیش)
      ببخشید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات