درمان رگ های واریسی ممکن است شامل اقدامات خود مراقبتی، جوراب های فشاری و جراحی یا رویکردهای درمانی باشد. رویکردهای درمان رگ های واریسی اغلب به صورت سرپایی انجام می شوند، یعنی همان روز می توانید به خانه برگردید. در ادامه به ضرورت درمان رگهای واریسی و انواع راه های درمان آن میپردازیم …
ضرورت درمان رگهای واریسی
رگ های واریسی همیشه نیازی به درمان ندارند. اگر رگ های واریسی موجب ناراحتی شما نمی شوند، ممکن است درمان لازم نداشته باشند، اما متاسفانه در صورت عدم مراقبت های های لازم رگ های واریسی پیشرفت کرده، دردناک شده و مشکلات و عوارض مختلفی برای شما با خود به همراه دارند. درمان رگ های واریسی معمولاً فقط در موارد زیر ضروری است:
- اگر رگ های واریسی شما موجب درد یا ناراحتی می شوند.
- واریس شما پیشرفت کرده و دچار عوارضی مانند: مانند زخم پا، ورم یا تغییر رنگ پوست
- جنبه ی زیبایی ماجرا و بهبود لکه ها و رگ هایی که در اثر واریس نمایان شده اند.
درمان رگ های واریسی
از شرکت بیمه خود سؤال کنید آیا درمان رگهای واریسی تحت پوشش بیمه قرار می گیرد یا خیر. اگر درمان رگ واریسی فقط به منظور بهبود ظاهر پاها است (به دلایل زیبایی)، ممکن است بیمه آن را تقبل نکند. شما میتوانید درمان های زیر را تحت نظر متخصص عروق برای درمان رگ های واریسی خود شروع کنید:
1_ خود مراقبتی
اقدامات خود مراقبتی مانند ورزش کردن، بالا بردن پاها به هنگام نشستن یا دراز کشیدن و یا پوشیدن جوراب های فشاری می تواند به تسکین درد رگ های واریسی کمک کند و از تشدید آنها جلوگیری کند.
2_ جوراب های فشاری
اغلب اوقات پوشیدن جوراب های فشاری در تمام روز اولین روشی ست که باید امتحان کنید. جوراب ها، پاها را فشرده می کنند و به رگ ها و عضلات پا کمک می کنند خون را بهتر حرکت دهند. مقدار فشار وارد شده با توجه به نوع و برند هر جوراب متغیر است.
جوراب های فشاری در اکثر داروخانه ها و فروشگاه های لوازم پزشکی موجود هستند. جوراب های فشاری تجویزی نیز در بازار موجود هستند و اگر رگ های واریسی موجب بروز علائم شده اند، ممکن است تحت پوشش بیمه قرار بگیرند.
3_ اسکلروتراپی
پزشک یک محلول یا فوم مخصوص را به رگ های واریسی تزریق می کند و با تشکیل زخم باعث بسته شدن رگ ها می شود. در عرض چند هفته، رگ های واریسی درمان شده باید ناپدید شوند. یک رگ ممکن است به بیش از یک تزریق نیاز داشته باشد. درمان واریس با اسکلروتراپی نیازی به بی حسی موضعی ندارد و آن را می توان در مطب پزشک نیز انجام داد.
4_ لیزر درمانی
درمان واریس با لیزر، با انتشار اشعه روی رگ، به تدریج باعث ناپدید شدن آنها می شود. در این روش به هیچ برش یا سوزنی نیاز نیست.
5_ درمان واریس با لیزر یا رادیوفرکانسی
این رویکرد، درمانی است که برای رگ های واریسی بزرگتر انجام می شود. پزشک یک لوله نازک (کاتتر) را به رگ بزرگ شده می فرستد و نوک کاتتر را با استفاده از انرژی رادیوفرکانسی یا لیزر گرم می کند. این گرما باعث فروپاشی رگ آسیب دیده و بسته شدن آن می شود.
6_ بستن و بریدن رگ
این رویکرد شامل بستن رگ قبل از اتصال آن به یک رگ عمیق و خارج کردن آن از طریق چند برش کوچک می شود. این روش، برای اکثر افراد به صورت سرپایی انجام می شود. خارج کردن رگ، مانع از جریان یافتن خون در پا نمی شود، زیرا رگ های عمیق تر در پاها، وظیفه ی جابه جایی حجم زیادی از خون را به عهده دارند.
7_ فلبکتومی سرپایی
در درمان واریس با فلبکتومی پزشک رگ های واریسی کوچکتر را از طریق چند سوراخ ریز روی پوست خارج می کند. در این روش، فقط نقاط وارد شدن سوزن، بی حس می شوند.
دکتر آرش توفیق، متخصص و جراح عروق در تهران