مشکلاتی که برای غدههای پاراتیروئید رخ میدهند میتوانند باعث برهم خوردن تعادل کلسیم در بدن شوند. در این صورت ممکن است نیاز به برداشتن یک یا چند عدد از این غدهها باشد.
غده پاراتیروئید در بدن
- چهار غده پاراتیروئید که هرکدام به اندازه یک دانه برنج هستند، پشت غده تیروئید در گردن قرار گرفتهاند.
- هورمونهایی که از غدد پاراتیروئید ترشح میشوند سطوح کلسیم و دیگر مواد معدنی در خون را تنطیم میکنند. مشکلات مربوط به غدد پاراتیروئید که نیاز به برداشتن این غدهها دارند شامل پرکاری غدد پاراتیروئید، وجود ندول در غدد پاراتیروئید یا وجود تومور در این غدد است.
- جراحان از طریق یک برش روی قسمت جلوی گردن به غدد پاراتیروئید دسترسی مییابند.
فرق بین تیروئید و پاراتیروئید
غدد تیروئید و پاراتیروئید هر دو غدد درون ریز هستند. این بدان معنی است که آنها هورمون ها را ترشح و تولید می کنند. هورمون ها مواد شیمیایی هستند که می توانند در جریان خون آزاد شوند. آنها به عنوان پیام رسان عمل می کنند و در قسمت های دور بدن شما بر سلول ها و بافت ها تأثیر می گذارند.
هورمونهای تیروئید بر میزان متابولیسم بدن و میزان برخی مواد معدنی خاص در خون تأثیر می گذارد. هورمونهایی که از غدد پاراتیروئید ترشح میشوند، سطوح کلسیم و دیگر مواد معدنی در خون را تنطیم میکنند.
چه زمان به عمل جراحی غده پاراتیروئید نیاز است؟
غدد پاراتیروئید میتوانند تومورهای خوشخیم (یا به ندرت بدخیم) به وجود آورند که میتوانند به ترشح بیشتر یا کمتر از اندازه هورمون پاراتیروئید منجر شوند. پرتودرمانی، کمبود مواد مغذی و مصرف برخی داروها مانند لیتیوم هم میتواند به غدد پاراتیروئید آسیب بزند و بر میزان تولید هورمونهای پاراتیروئید اثر بگذارد.
عدم تعادل در هورمونهای پاراتیروئید بر سطوح کلسیم در خون اثر میگذارد. کمبود کلسیم میتواند منجر به مشکلات استخوان، افسردگی، خستگی و دیگر علایم شود. زیاد بودن میزان کلسیم میتواند منجر به مشکلاتی از قبیل سنگ کلیه، اسپاسم عضلانی و دردهای عصبی شود.
آزمایش خون، ادرار، تست تراکم استخوان و عکسبرداری میتواند به پزشک در شناسایی مشکلات غدد پاراتیروئید کمک کند.
عکس غده پاراتیروئید
نحوه عمل جراحی پاراتیروئید
قبل از عمل پزشک ممکن است تستهای آزمایشگاهی یا تصویربرداری را تجویز کند، مانند:
- اسکن فراصوت، اسکن سستامیبی هستهای، برشنگاری کامپیوتری (سی تی اسکن) یا تصویرسازی تشدید مغناطیسی (ام آر آی) برای تهیه تصویر از غدد پاراتیروئید و نواحی اطراف آن
- آزمایش خون، آزمایش ادرار، غربالگری تراکم استخوان
- معاینه تارهای صوتی و عملکرد آنها با استفاده از یک وسیله به نام لارینژوسکوپ
اگر به دلیل نقص سیستم ایمنی یا مشکلات دیگر مستعد عفونت باشید، قبل از عمل، تیم پزشکی ممکن است به شما آنتیبیوتیک دهد. ممکن است برای کاهش تهوع و استفراغ هم دارو دریافت کنید.
بسیاری از جراحیهای برداشتن غده پاراتیروئید تحت بیهوشی عمومی و بدون درد انجام میشوند. جراح یک برش کوچک در پوست گردن ایجاد میکند و یک لایه نازک از ماهیچه را باز میکند تا به غده تیروئید و غدد پاراتیروئید در پشت آن برسد. جراح غدههای پاراتیروئید را معاینه میکند و آنهایی که آسیب دیده یا بیماری دارند را برمیدارد. سپس جراح ماهیچهها را به جای خود برمیگرداند و در جای خود محکم میکند. سپس پوست با بخیه یا چسب بسته میشود.
پس از جراحی پاراتیروئید، مرخص میشوید و باید مکمل کلسیم مصرف کنید، تا زمانی که غدد پاراتیروئید نرمال «بیدار شوند» و دوباره کارکرد خود را از سر گیرند.
عوارض بعد از عمل غده پاراتیروئید
این عمل در صورتی که با دقت و تجربه بالا توسط جراح غده پاراتیروئید انجام شود با حداقل عوارض باعث بهبودی بیمار می شود. جهت جلوگیری از بروز عوارض عمومی عمل باید به عصب مربوط به تارهای صوتی و عناصر اطراف مثل تیرویید و مری و نای دقت نمود. حفظ كلسیم سرم بعد از عمل در محدوده نرمال هم از اهمیت بالایی برخوردار است.
در قسمت انواع عمل حراحی تیتر مزبور و تیتر اعمال حراحی سنتی خذف شود و فقط تیتر ان جراحی پاراتیرویید باشد.
مراقبت های لازم بعد از عمل جراحی پاراتیروئید
فعالیت
شما می توانید فعالیت خود را بلافاصله بعد از عمل جراحی از سر گیرید. به محض احساس خستگی فعالیت خود را قطع کرده و استراحت کنید. خواب کافی به شما در بهبودی کمک می کند. وقتی دراز کشیدید، دو یا سه بالش را زیر سر خود بگذارید.
سعی کنید هر روز قدم بزنید و هر روز میزان قدم زدن خود را افزایش دهید. راه رفتن باعث افزایش جریان خون می شود و به جلوگیری از ذات الریه و یبوست کمک می کند.
از انجام فعالیت بدنی شدید و بلند کردن اجسام سنگین به مدت 3 هفته بعد از جراحی یا تا زمانی که پزشکتان اجازه بدهد، خودداری کنید.
به مدت 2 هفته بعد از عمل، گردن خود را به سمت عقب نکشید.
شما می توانید 24-48 ساعت بعد از عمل حمام کنید. حداقل 2 هفته پس از عمل باید از شنا، حمام و وان گرم خودداری کنید.
رژیم غذایی
اگر بلع دردناک است، از نوشیدنی های سرد، تکه های یخ طعم دار و بستنی شروع کنید. در مرحله بعد، غذاهای نرم مانند پودینگ، ماست، کنسرو یا میوه پخته شده، تخم مرغ های خرد شده و سیب زمینی پوره شده را امتحان کنید. از خوردن غذاهای سخت یا خراشیده مانند چیپس یا سبزیجات خام خودداری کنید. از آب پرتقال یا گوجه فرنگی و سایر غذاهای اسیدی که می توانند گلو را لکه دار کنند خودداری کنید.
اگر بلافاصله بعد از نوشیدن سرفه می کنید، مایعات پالپ دار مانند اسموتی را امتحان کنید.
ممکن است متوجه شوید که حرکات روده شما درست بعد از عمل منظم نیست، این رایج است. بهتر است مصرف فیبر را در رژیم غذایی خود افزایش دهید. اگر بعد از گذشت دو روز اجابت مزاج نداشته اید، از پزشک خود در مورد مصرف ملین ملایم سؤال کنید.
مصرف دارو
پزشک به شما خواهد گفت که چه زمان می توانید دوباره داروهای خود را شروع کنید. او همچنین در مورد مصرف داروهای جدید به شما دستورالعمل می دهد.
اگر آسپرین یا برخی از داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنید، از پزشک خود بخواهید که در مورد شروع مجدد آن دارو با شما صحبت کند.
داروهای ضد درد را دقیقاً مطابق دستورالعمل مصرف کنید.
پزشک شما ممکن است کلسیم را برای جلوگیری از بروز مشکلات بعد از جراحی تجویز کند. نداشتن کلسیم کافی باعث ایجاد علائمی مانند سوزن سوزن شدن اطراف دهان یا دست و پا می شود.
پزشک ممکن است برای شما آنتی بیوتیک تجویز کند. مصرف آنها را فقط به دلیل احساس بهتر بودن متوقف نکنید. شما باید دوره مصرف آنتی بیوتیک خود را کامل کنید.