همه چیز در مورد واسکولار و عمل اندوواسكولار

جراحی اندوواسکولار فرایندی نوآورانه برای درمان مشکلات عروق و رگ های بدن می باشد که کمترین میزان آسیب را به بدن فرد وارد می کند. امروزه برای درمان آنوریسم آئورت شكمی از روش اندوواسكولار استفاده ميشود.

واسکولار چیست؟

واسکولار به معنای عروق می باشد. کار جراح واسکولار در واقع جراحی عروق است. بیماری واسکولار شامل شرایطی است که بر سیستم گردش خون شما اثر می گذارد.

بیماری واسکولار می تواند شریان ها ، رگ ها و رگ های لنفاوی شما گرفته تا اختلالات خونی که بر گردش خون تأثیر می گذارد ، متغیر است.

جراحی اندوواسکولار چیست ؟ 

 در عمل اندوواسکولار، دو شكاف كوچك در كشاله ران ایجاد می شود تا به رگ های خونی فرد دسترسی پیدا کنند. سپس از طریق کتتر (یک لوله انعطاف‌پذیر باریک و بلند) یک عدد استنت گرافت ( یك رگ مصنوعی ظریف كه بر روی یك استنت يا فنر كشیده شده) وارد سرخرگ ها می کنند و آن را به سمت آئورت می فرستند.

وقتی لوله در آئورت قرار گرفت، استنت گرافت باز می شود و ناحیه آنوریسم رگ را می بندد تا خون به داخل آن جریان پیدا نکند. این استنت گرافت برای همیشه داخل آئورت باقی می ماند.

در گذشته، این بیماری با عمل جراحی باز درمان می شد. این جراحی از طریق شکم انجام می شد و علاوه بر آن دوره ریکاوری خیلی طولانی هم داشت. بیماران معمولا باید بین 7 تا 10 روز بعد از این جراحی در بیمارستان می مانند و در خانه هم سه ماه استراحت می کردند تا به طور کامل بهبود یابند.

مزیت اندوواسکولار

جراحی اندوواسکولار جایگزینی برای عمل جراحی باز به حساب می آید که مزیت‌های خیلی زیادی در مقایسه با آن دارد. از جمله این مزیت ها می تواند به کوتاه تر بودن دوره ریکاوری، سختی کمتر، استفاده از بیحسی موضعی به جای بیهوشی کامل، بریدگی‌های کوچک تر، فشار کمتر روی قلب و خطرات کمتر برای بیمارانی که دچار عارضه‌های دیگر هستند اشاره کرد. برای کسانی که به جراحی احتیاج دارند ولی به دلیل بیماری‌های دیگر جراحی برایشان خیلی پرخطر است، این روش گزینه خوبی به حساب می آید.

اندوواسکولار پیشرفته

در بعضی موارد، انجام فرایند استاندارد اندوواسکولار برای بیماران ممکن نیست. گاهی اوقات آنوریسم (برآمدگی رگ) بیش از حد به انشعابات حیاتی آئورت نزدیک است یا اینکه سرخرگ ها بیش از حد باریک یا پیچیده هستند و نمی توانند کتتر را از خودشان عبور دهند. در این مورد بیمار سه گزینه انتخابی دارد: یکی اینکه هیچ درمانی صورت ندهد، دوم اینکه عمل جراحی باز انجام دهد و سوم اینکه ترمیم اندوواسکولار پیشرفته را انتخاب کند.

جراحان آندوواسکولار برای شرایط پیچیده از روش‌های پیشرفته‌تری استفاده می کنند. از این تکنیک‌های پیشرفته می توان برای آنوریسم آئورت شکمی  یا AAA (که شامل سرخرگ‌های اندام‌های شکمی می شوند) و همچنین آنوریسم قوس آئورت (که شامل سرخرگ‌های حیاتی مغز می شود) هم استفاده کرد.

آماده شدن برای عمل اندوواسکولار

قبل از جراحی اندوواسکولار باید به پزشک مراجعه کنید تا او شما را معاینه کرده و سوابق پزشکی‌تان را بررسی کند. همچنین پزشک ممکن است آزمایش‌هایی از جمله تست فشار و الکتروکاردیوگرافی (ECG که فعالیت الکتریکی قلب را ضبط می کند) از شما بگیرد تا میزان سلامت قلبتان را تشخیص دهد.

به علاوه، پزشک برای اینکه مطمئن شود آنوریسم (برآمدگی رگ) با جراحی اندوواسکولار درمان می شود، آزمایش‌هایی مانند سیتی اسکن و آنژیوگرافی برای شما می نویسد  تا بتواند رگ‌های خونی و آئورت شما را مشاهده کند. این تست ها همچنین به پزشک کمک می کنند تا اندازه رگ پیوندی‌تان را انتخاب کند.

در این زمان، دکتر درمورد جراحی اندوواسکولار با شما صحبت می کند و به سوالاتتان جواب می دهد.

درمان انوریسم با اندوواسکولار

انجام اندوواسکولار

قبل از اینکه جراحی آغاز شود، یک آرامش‌بخش یا بیحسی موضعی برای بیمار تجویز می شود تا ناحیه‌ای که در آن جراحی صورت می گیرد حس نداشته باشد و بیمار در حین عمل آرام باشد. همچنین ممکن است پزشک بیهوشی عمومی برای او تجویز کند تا خیلی راحت تا انتهای جراحی بیهوش باشد.

محلی که کتتر وارد رگ می شود باید از قبل تمیز و شیو شود تا از هر گونه عفونت در آن ناحیه جلوگیری شود. دکتر در این زمان بریدگی در کنار ران پای بیمار و نزدیک به خط ران ایجاد می کند تا به رگ‌های خونی دسترسی پیدا کند. سپس سیمی را وارد بریدگی می کند و از طریق رگ خونی آن را به ناحیه آنوریسم داخل قلب می رساند.

پزشک برای اینکه بتواند محل دقیق آنوریسم را تشخیص دهد از قلب بیمار عکس می گیرد. در این زمان، او یک عدد کتتر همراه با سیم وارد رگ می کند. کتتر برای حمل رگ پیوندی استفاده می شود و آن را از طریق رگ‌های خونی به آئورت و بالای آنوریسم می رساند. وقتی کتتر به محل موردنظر رسید، رگ پیوندی از کتتر آزاد شده و باز می شود تا از جریان خون به سمت آنوریسم جلوگیری کند و به مروز زمان برآمدگی آن را از بین ببرد.

قبل از اینکه فرایند تمام شود، دوباره از قلب عکسبرداری می شود تا مطمئن شوند که خون از طریق رگ پیوندی به آئورت جریان می یابد و از ناحیه آنوریسم عبور نمی کند. بعد از اتمام فرایند بریدگی‌های کنار ران را با بخیه می دوزند.

ریکاوری بعد از عمل چقدر طول میکشد؟

بعد از جراحی، تیم متخصصان با دقت شما را تحت نظر و مراقبت قرار می دهند. بیشتر بیماران بعد از این جراحی بین دو تا سه روز در بیمارستان می مانند. اولین روز بعد از جراحی بیمار می تواند راه برود و غذا بخورد ولی بیشتر بیماران به مدت یک هفته بعد از عمل انرژی و اشتهای چندانی خواهند داشت.

وقتی از بیمارستان مرخص شوید، می تواید با پارچه‌ای تر بدنتان را مرطوب کنید ولی تا زمانی که زخم روی ران کاملا التیام نیافته نباید اجازه دهید آب به آن ناحیه برسد. بیشتر بیماران در عرض چهار تا شش هفته بعد از جراحی می توانند به زندگی روزمره‌شان برگردند و فعالیت‌های قبلی‌شان را از سر گیرند.

مراقبت های بعد از عمل اندوواسکولار

بین یک تا دو هفته بعد از جراحی بیمار باید با پزشک ملاقات داشته باشد تا روند ریکاوری‌ او را بررسی کند. شش ماه بعد از جراحی، بیمار دوباره از آن ناحیه عکسبرداری می کند تا مطمئن شود که پیوند رگ به درستی کار خود را انجام می دهد. بعد از گذشت یک سال، باید هر سال به این عکسبرداری ادامه دهید و از عملکرد صحیح پیوند رگ مطمئن شوید.

درست مانند هر فرایند پزشکی دیگری، عمل اندوواسکولار هم ممکن است عوارض احتمالی داشته باشد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می کنیم:

جراحی اندوواسکولار

از جمله عوارض نادر و در عین حال جدی دیگر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محمدپور شنبه ۲۹ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 263 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید خواهر من ۱۴روز پیش دوز دوم سینوفارم را تزریق کردن بعد از یک روز دچار تب ولرز وبدن دردو درد شدید قفسه سینه وپشت شدن چند بار پزشک عمومی بردیم گفتن عوارض واکسن هست ولی چند روز بعد با درد بسیار شدید سینه وپشت به دکتر مراجعه کردیم وازمایش گرفتن وگفتن دیدایمر ایشون ۱۲۷۰هست ولی نوار قلبش سالم بود وسی تی اسکن ریه هم سالم بود دکتر اسپرین واستراحت تجویز کرد حالا بازوش درد داره ومتورم وسفت شده ایا این خطرناک هست ودارویی که میخوره مناسب هست ودیدایمر را پایین می اورد ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق شنبه ۲۹ آبان ۰( 2 سال پیش)
      عوارض واکسن است داروها را مصرف کنند تا بهتر شوند
  • تصویر کاربر مهدیه شنبه ۲۹ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 270 مشاهده پرسش
    اگه بخوایین عکس سی تی اسکن و سونو روهم میفرستم التماستون میکنم جوابمو بدین من دوتا بچه یکی یک ونیم ساله ویکی ۷ساله دارم توروخدا جوابموبدینمنم یه غده تو گلوم دارم که نسبتا پر خون هست آقای دکتر همه گفتن عمل باید بشه من میترسم ریسکش چقدر هست عوارضی داره داره توروخدا راهنماییم کنین من از خوی باهاشون تماس میگیرم
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق شنبه ۲۹ آبان ۰( 2 سال پیش)
      خب به پزشک مراجعه کنید چرا بی قراری میکنین.
  • تصویر کاربر پریسا جمعه ۱۴ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 248 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.خیلی ممنون که به سوالم پاسخ دادیدمنظورم ازدرمان اینکه پدرم که به سیروزکبدمبتلا هستندآیاامیدی هست که کبدشون بازسازی بشه نیازبه پیوندکبدپیدانکنند.باداروهایی که مصرف میکنندورژیم غذایی که رعایت میکنند.پدرم شکمشون کمی آب آورده ویکبارخونریزی مری داشتن.آیاسیروزپدرم آخرین مرحله سیروزاست.inr:۱.۳
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق جمعه ۱۴ آبان ۰( 3 سال پیش)
      سیروز خودبخود خوب نمیشود و در صورت پیشرفت نیاز به پیوند هست
  • تصویر کاربر افسانه سه شنبه ۱۱ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 259 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر. پیشاپیش از زمانی که می‌گذارید ممنونم.
    انگشت شست هر دو پام سره و حسی شبیه به فک و دهان بعد از تزریق بی‌حسی داره. تو راه رفتن اصلا اذیت نیستم. اما نزدیک به دو ماه می‌شه که این طوریه و فکر کردم باید جدی بگیرم‌اش. رگ‌های برجسته‌ای دارم و مربی ورزش‌ام یک بار بهم توصیه کرد به خاطر برجستگی رگ پشت زانوی راستم به پزشک مراجعه کنم. کنار ستون مهره‌ام پایین سمت چپ هم یه توده‌ی کوچیک شبیه به چربی هست. اون هم تقریباً یکی دو ماهی می‌شه که هست. پیش از شروع دوباره‌ی ورزش (نزدیک به سه هفته است که دوباره ورزش می‌کنم) کمردرد شدیدی رو موقع بیدار شدن داشتم. گاهی از کمردرد بیدار می‌شدم حتی.
    حالا سوالم اینه که به نظرتون اشکالی داره تا یکی دو ماه دیگه که ورزش، روتین‌ام می‌شه به پزشک مراجعه نکنم و بازخورد بدن‌ام رو مشاهده کنم و براش صبر کنم، یا لازمه که برم دکتر؟
    باز هم ازتون ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق سه شنبه ۱۱ آبان ۰( 3 سال پیش)
      کل مشکلات شما مربوط به ستون فقرات است. به جراح اعثاب مراجعه کنید
  • تصویر کاربر ابرام جمعه ۳۰ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 288 مشاهده پرسش
    درود و وقت بخیر
    چندساله که پاهام واریس داره شاید بالای۱۵سال میخواستم از جناب دکتر بپرسم چه راهی رو برا برطرف کردن واریس پیشنهاد میکنن
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق جمعه ۳۰ مهر ۰( 3 سال پیش)
      لیزر مطالب زیر را مطالعه کنید https://dr-tofigh.com/category/-/
  • تصویر کاربر مژگان جمعه ۱۶ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    ببخشید
    من واریس دارم ولی تاحالا دکتر نرفتم و با مشاوره از شما متوجه بیماریم شدم
    درمورد نوع درمان هم چیز زیادی نمیدونم آیا دارو درمانی داره یا فقط جوراب واریس کافیه؟
    و اینکه برای واریس حتما باید دکتر جوراب واریس رو تجویز کنه یا خودمم میتونم تهیه کنم؟
    درمورد چگونگی خریدش هم میشه راهنمایی کنید لطفا
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق جمعه ۱۶ مهر ۰( 3 سال پیش)
      مطالب سایت را راجع به واریس مطالعه کنین خیلی جامع است. مثل لینک زیر https://dr-tofigh.com/category/-/
  • تصویر کاربر فربدون جمعه ۱۶ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 260 مشاهده پرسش
    پای راست از میانه ساق تا انتهای انگشتها ورم مانند است و پوست در مچ پا حالت جمع شدگی دارد ، لطفا راهنمایی کنید . عکس پیوست است
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق جمعه ۱۶ مهر ۰( 3 سال پیش)
      ورم لنفاوی یا لنفادم است. لینک زیر را بخوانید https://dr-tofigh.com/3607/-/
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۳۰ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 263 مشاهده پرسش
    آقای دکتر ببخشید جوابتونو من نتونستم ببینم چیکارکنم ؟خواهش میکنم کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق سه شنبه ۳۰ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      دوباره بپرسید
  • تصویر کاربر نژاد سه شنبه ۳۰ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 281 مشاهده پرسش
    سلام،پدرم 59ساله دچار AAA شدند با دیامتر حداکثر 67mmو طول106mm بدون هیچ علائمی ،درد نداره،اتفاقی با سونو متوجه شدیم، بنظرتون کاندید جراحی هست؟ و اندووسکولار یا جراحی باز؟
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق سه شنبه ۳۰ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      قطعا باید درمان بشه اگر بشود اندوواسکولار ارجحیت دارد اگر نشد جراحی باز
  • تصویر کاربر اسماعیل سه شنبه ۲ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 291 مشاهده پرسش
    بابا بیمار شما در سال 98 بدلیل قانقارییو و با درایت شما بابا بهبود یافت الان قرص پلاوسی75 مصرف می کند آزمایش d_dimer که مقدار ان 1725 میباشد جهت کاهش ان به سطح استاندارد چه کار کنیم و صمنا امروز لکنت زبان داسته اند که با قراردادن قرص نیترو پرل بهتر شده اند لطفا راهنمای نمایید ممنون کشاورز
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق سه شنبه ۲ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      باید مراجعهدکنین ممکنه لخته باشه
درحال دریافت اطلاعات