جراحی غده پاراتیروئید از علت تا درمان

مشکلاتی که برای غده‌های پاراتیروئید رخ می‌دهند می‌توانند باعث برهم خوردن تعادل کلسیم در بدن شوند. در این صورت ممکن است نیاز به برداشتن یک یا چند عدد از این غده‌ها باشد. 

غده پاراتیروئید در بدن

فرق بین تیروئید و پاراتیروئید

غدد تیروئید و پاراتیروئید هر دو غدد درون ریز هستند. این بدان معنی است که آنها هورمون ها را ترشح و تولید می کنند. هورمون ها مواد شیمیایی هستند که می توانند در جریان خون آزاد شوند. آنها به عنوان پیام رسان عمل می کنند و در قسمت های دور بدن شما بر سلول ها و بافت ها تأثیر می گذارند.

هورمونهای تیروئید بر میزان متابولیسم بدن و میزان برخی مواد معدنی خاص در خون تأثیر می گذارد. هورمون‌هایی که از غدد پاراتیروئید ترشح می‌شوند، سطوح کلسیم و دیگر مواد معدنی در خون را تنطیم می‌کنند.

چه زمان به عمل جراحی غده پاراتیروئید نیاز است؟

غدد پاراتیروئید می‌توانند تومورهای خوش‌خیم (یا به ندرت بدخیم) به وجود آورند که می‌توانند به ترشح بیشتر یا کمتر از اندازه هورمون پاراتیروئید منجر شوند. پرتودرمانی، کمبود مواد مغذی و مصرف برخی داروها مانند لیتیوم هم می‌تواند به غدد پاراتیروئید آسیب بزند و بر میزان تولید هورمون‌های پاراتیروئید اثر بگذارد.

عدم تعادل در هورمون‌های پاراتیروئید بر سطوح کلسیم در خون اثر می‌گذارد. کمبود کلسیم می‌تواند منجر به مشکلات استخوان، افسردگی، خستگی و دیگر علایم شود. زیاد بودن میزان کلسیم می‌تواند منجر به مشکلاتی از قبیل سنگ کلیه، اسپاسم عضلانی و دردهای عصبی شود.

آزمایش خون، ادرار، تست تراکم استخوان و عکس‌برداری می‌تواند به پزشک در شناسایی مشکلات غدد پاراتیروئید کمک کند.

عکس غده پاراتیروئید

عکس غده پاراتیروئید

نحوه عمل جراحی پاراتیروئید

قبل از عمل پزشک ممکن است تست‌های آزمایشگاهی یا تصویربرداری را تجویز کند، مانند:

اگر به دلیل نقص سیستم ایمنی یا مشکلات دیگر مستعد عفونت باشید، قبل از عمل، تیم پزشکی ممکن است به شما آنتی‌بیوتیک دهد. ممکن است برای کاهش تهوع و استفراغ هم دارو دریافت کنید.

بسیاری از جراحی‌های برداشتن غده پاراتیروئید تحت بیهوشی عمومی و بدون درد انجام می‌شوند. جراح یک برش کوچک در پوست گردن ایجاد می‌کند و یک لایه نازک از ماهیچه را باز می‌کند تا به غده تیروئید و غدد پاراتیروئید در پشت آن برسد. جراح غده‌های پاراتیروئید را معاینه می‌کند و آنهایی که آسیب دیده یا بیماری دارند را برمی‌دارد. سپس جراح ماهیچه‌ها را به جای خود برمی‌گرداند و در جای خود محکم می‌کند. سپس پوست با بخیه یا چسب بسته می‌شود.

پس از جراحی پاراتیروئید، مرخص می‌شوید و باید مکمل کلسیم مصرف کنید، تا زمانی که غدد پاراتیروئید نرمال «بیدار شوند» و دوباره کارکرد خود را از سر گیرند.  

عوارض بعد از عمل غده پاراتیروئید

این عمل در صورتی که با دقت و تجربه بالا توسط جراح غده پاراتیروئید انجام شود با حداقل عوارض باعث بهبودی بیمار می شود. جهت جلوگیری از بروز عوارض عمومی عمل باید به عصب مربوط به تارهای صوتی و عناصر اطراف مثل تیرویید و مری و نای دقت نمود. حفظ كلسیم سرم بعد از عمل در محدوده نرمال هم از اهمیت بالایی برخوردار است.

در قسمت انواع عمل حراحی تیتر مزبور و تیتر اعمال حراحی سنتی خذف شود و فقط تیتر ان جراحی پاراتیرویید باشد.

مراقبت های لازم بعد از عمل جراحی پاراتیروئید

فعالیت

شما می توانید فعالیت خود را بلافاصله بعد از عمل جراحی از سر گیرید. به محض احساس خستگی فعالیت خود را قطع کرده و استراحت کنید. خواب کافی به شما در بهبودی کمک می کند. وقتی دراز کشیدید، دو یا سه بالش را زیر سر خود بگذارید.

سعی کنید هر روز قدم بزنید و هر روز میزان قدم زدن خود را افزایش دهید. راه رفتن باعث افزایش جریان خون می شود و به جلوگیری از ذات الریه و یبوست کمک می کند.

از انجام فعالیت بدنی شدید و بلند کردن اجسام سنگین به مدت 3 هفته بعد از جراحی یا تا زمانی که پزشکتان اجازه بدهد، خودداری کنید.

به مدت 2 هفته بعد از عمل، گردن خود را به سمت عقب نکشید.

شما می توانید 24-48 ساعت بعد از عمل حمام کنید. حداقل 2 هفته پس از عمل باید از شنا، حمام و وان گرم خودداری کنید.

غده پاراتیروئید چیست

رژیم غذایی

اگر بلع دردناک است، از نوشیدنی های سرد، تکه های یخ طعم دار و بستنی شروع کنید. در مرحله بعد، غذاهای نرم مانند پودینگ، ماست، کنسرو یا میوه پخته شده، تخم مرغ های خرد شده و سیب زمینی پوره شده را امتحان کنید.  از خوردن غذاهای سخت یا خراشیده مانند چیپس یا سبزیجات خام خودداری کنید. از آب پرتقال یا گوجه فرنگی و سایر غذاهای اسیدی که می توانند گلو را لکه دار کنند خودداری کنید.

اگر بلافاصله بعد از نوشیدن سرفه می کنید، مایعات پالپ دار مانند اسموتی را امتحان کنید.

ممکن است متوجه شوید که حرکات روده شما درست بعد از عمل منظم نیست، این رایج است. بهتر است مصرف فیبر را در رژیم غذایی خود افزایش دهید. اگر بعد از گذشت دو روز اجابت مزاج نداشته اید، از پزشک خود در مورد مصرف ملین ملایم سؤال کنید.

مصرف دارو

پزشک به شما خواهد گفت که چه زمان می توانید دوباره داروهای خود را شروع کنید. او همچنین در مورد مصرف داروهای جدید به شما دستورالعمل می دهد.

اگر آسپرین یا برخی از داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنید، از پزشک خود بخواهید که در مورد شروع مجدد آن دارو با شما صحبت کند.

داروهای ضد درد را دقیقاً مطابق دستورالعمل مصرف کنید.

پزشک شما ممکن است کلسیم را برای جلوگیری از بروز مشکلات بعد از جراحی تجویز کند. نداشتن کلسیم کافی باعث ایجاد علائمی مانند سوزن  سوزن شدن اطراف دهان یا دست و پا می شود.
پزشک ممکن است برای شما آنتی بیوتیک تجویز کند. مصرف آنها را فقط به دلیل احساس بهتر بودن متوقف نکنید. شما باید دوره مصرف آنتی بیوتیک خود را کامل کنید.

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر منوچهر جمعه ۷ مهر ۲( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 39 مشاهده پرسش
    علت گز گز کردن انگشت دست بعد از عمل پاراتیروئید چيست
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق جمعه ۷ مهر ۲( 5 ماه پیش)
      کمبود کلسیم
  • تصویر کاربر منوچهر جمعه ۷ مهر ۲( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 41 مشاهده پرسش
    علت گز گز کردن انگشت دست بعد از عمل پاراتیروئید چيست
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق جمعه ۷ مهر ۲( 5 ماه پیش)
      کمبود کلسیم
  • تصویر کاربر امیر پنجشنبه ۴ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 246 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید در سال ۹۵ این جراحی را انجام دادم که مدتی است با انجام آزمایشات مشخص شده که پی تی اچ ۱۰۵و ۱۰۹ می باشد در این مورد نیاز به مشاوره دارم
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق پنجشنبه ۴ آذر ۰( 2 سال پیش)
      چون جراحی انجام دادین دیگه باید مرتب به متخصص غدد مراجعه کنین
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۱۱ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 193 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر. بیمار ESRD هستم. راه های دسترسی عروقی اندتم فوقانی ام از دست رفته. البته فقط یک فیسچول در دست چپ دارم که مشکل پیدا کرده. سوالم اینه که هیچ راه حلی براش نیست که اصلاح بشه؟ چون نفرولوژیست نامه داده که توی ناحیه پا گرافت یا فیسچول بگذارن برام. و ایا خود شما این عمل رو انجام می دید؟؟ منظورم فیسچول در قسمت پا. ممنون.
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق سه شنبه ۱۱ آبان ۰( 2 سال پیش)
      بله انجام میشه
  • تصویر کاربر Aram پنجشنبه ۶ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 185 مشاهده پرسش
    با سلام مادرم یک هفته است عمل پارا تیروید انجام دادن یکی از پاراتیروئدها خارج شده و جواب پاتالوژی سرطان نشون داده بعد از یک هفته کلسیم ۵ نشون داده در صورتی که قبلا خیلی بالا بوده آیا این موضوع خطرناکه
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق پنجشنبه ۶ آبان ۰( 2 سال پیش)
      ‌بله بسیار مهمه و باید به جراحتون مراجعه کنید
  • تصویر کاربر برزگر دوشنبه ۳ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 178 مشاهده پرسش
    سلام . خسته نباشید یک سوال داشتم و اون اینکه با توجه با اینکه آدنوم پاراتیروئید در اسکن منفی گزارش شده علت بالا بودن pth چیست؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق دوشنبه ۳ آبان ۰( 2 سال پیش)
      باید دوباره اسکن شود
  • تصویر کاربر برزگر شنبه ۱ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 202 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما دکتر عزیز
    خسته نباشید
    ببخشید میخواستم یک سوال ازتون بپرسم و اون اینکه بنده بیمار کم کار تیروئیدی هستم به خاطر درد استخوان به دکتر غددم مراجعه کردم ایشون مشکوک به پرکاری تیروئید شد. چند سری برام آزمایش کلسیم و فسفر و pthاینتکت درخواست کردن.
    در مرحله اول کلسیم9 بود و رنج نرمال آزمایشگاه 8/6تا10/3
    فسفر 4/4و رنج نرمال آزمایشگاه2/6 تا5
    و pth اینتکت 86/7 و دنج نرمال آزمایشگاه 15تا 68 بود . دکتر برام قرص استئو و کلستریول تجویز کرد و گفت مجدد تستpthو کلسیم و فسفر انجام بدم که در مرحله دوم نتیجه آزمایشاتم اینگونه بود:
    Pthاینتکت128/9
    کلسیم9/2
    فسفر 4/4
    بعد از این نتایج دکتر یک سری دیگه آزمایش pth و کلسیم و فسفر نوشت و گفت باید جراحی کنی و برام سونو کالر داپلر پاراتیروئید و اسکن پاراتیروئید و اسپکت سی تی نوشت.قبل از انجام آزمایش سونو کالر داپلر پاراتیرویید انجام دادم که مشخص شد یک توده مشکوک آدنوم یا غدد لنفاوی حوالی پاراتیروئیدم مشاهده شده بعد از چند روز مرحله سوم آزمایشم رو انجام دادم
    تو مرحله سوم آزمایشمpth اینتکت شده بود 101 و کلسیم شده بود 9/3 و فسفر هم 4/3
    اسکن پاراتیروئید و اسپکت سی تی که انجام دادم توده منفی و نگاتیو گزارش شده بود
    حالا سوالم اینه که با توجه به اینکه توده در اسکن پاراتیروئید منفی گزارش شده و pth هم تا حدودی کاهش پیدا کرده پس چرا pth هنوز نرمال نیست با اینکه دیگه توده ای در کار نیست

    ببخشید طولانی شد سوالم
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق شنبه ۱ آبان ۰( 2 سال پیش)
      ممکن است گذرا باشد و کم کم پایین بیاید. ولی اگر نیامد باید عمل بشود
  • تصویر کاربر نجمه شنبه ۲۴ مهر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 195 مشاهده پرسش
    من سه هفته قبل پاراتیروییدکتومی شده ام.یکی از غده ها رو برداشتم .پزشکم برام روز دوتا کلسیم و یه منیزیوم تجویز کرده .دوروزه احساس درد در قلب و تنگی نفس دارم که موقع فعالیت یا ماسک زدن بیشتر میشه .نوار قلب و آزمایشهای وجود لخته نرمال بود .این علایم می تونه بر اثر تنظیم نبودن کلسیم در بدنم باشه و باید چیکار کنم ؟ البته میزان کلسیم ازمایشم ۹ونیم بود و میزان منیزیم ۲/۹ .لطف راهنماییم کنید .خیلی حس بدی دارم .انگار دارم خفه میشم .
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق شنبه ۲۴ مهر ۰( 2 سال پیش)
      باید به دکترتون مراجعه کنین و بررسی شپوید
  • تصویر کاربر فاطمه سه شنبه ۲۰ مهر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 213 مشاهده پرسش
    هزینه ی برداشتن غده ی تییروید چقدر است
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق سه شنبه ۲۰ مهر ۰( 2 سال پیش)
      بستگی به جندین عامل دارد مثل نوع عمل و نوع بیمارستان و جراح و ...
  • تصویر کاربر پرنیان دوشنبه ۱۲ مهر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 205 مشاهده پرسش
    با سلام
    همسرم برای بار دوم باید جراحی غده پاراتیرویید انجام دهد،آیا عمل خطرناک است یا فقط عمل حساس است از نظر پزشکان؟
    1. تصویر کاربر دکتر آرش توفیق دوشنبه ۱۲ مهر ۰( 2 سال پیش)
      اگر لازم است باید انجام بشود
درحال دریافت اطلاعات